Ekonomi
Giriş Tarihi : 10-08-2024 00:03   Güncelleme : 10-08-2024 00:15

MISIR ÜRETİCİSİNİN DURUMU VAHİM

Mazot, gübre, tarım ilaçları ve işçilikte artan fiyatların aksine fiyatların düşüşü çitçimizi perişan etmektedir. Mazot desteği olarak verilen destek ödemeleri tarlamızın bir defa sürülme mazot giderini bile karşılamamaktadır

MISIR ÜRETİCİSİNİN DURUMU VAHİM

MISIR ÜRETİCİSİNİN DURUMU VAHİM

Sakarya İli Erenler İlçesi Büyükesence Muhtarı, Mısır Üreticisi Sadettin Duman:

“Kuraklık Mısır kalitesini ve rekolteyi düşürdü. Bölgemizde mısır ticareti yapan esnaflar tarafından “Sözleşmeli Tarım” uygulaması ile çiftçimize ektirilen şeker mısırı ( Sütlü mısır) yağış azlığı nedeni ile, mısır kalitesini ve rekolteyi etkilemiştir. Birim alandan alınan verim yüzde 20 dolayında düşmüş, geçen yıllarda elde edilen kalite de düşmüştür. Bu arada piyasadaki talep azlığı nedeniyle fiyatlar geçtiğimiz yılın altında gerçekleşmektedir.

Mazot, gübre, tarım ilaçları ve işçilikte artan fiyatların aksine fiyatların düşüşü çitçimizi perişan etmektedir. Mazot desteği olarak verilen destek ödemeleri tarlamızın bir defa sürülme mazot giderini bile karşılamamaktadır.

Topraklarımızın verimliliği ile çiftçimiz ikinci ürün olarak kış sebzeleri; lahana, pırasa, karnabahar, brokoli ekmekte ancak kuraklık nedeni ile bu ürünlerden ne kadar verim alınacağı konusu düşündürücüdür.

Yağış azlığı nedeniyle sulama ihtiyacı artmasına rağmen sulamada kullanılan kuyu ve sondajların da suyu azalmış normalde 15 fıskiye çalışan yerlerde 6- 7 fıskiye çalıştırılabilmektedir.” Şeklinde konuştu.

Sözleşmeli tarım yaptıran tüccar İbrahim Köse 24 yıldır sözleşmeli tarım uygulaması ile şeker mısırı alım satımı yaptığını belirterek, “ kurak hava nedeniyle mısır kalitesinin etkilendi üretimde de önemli miktarda düşüş meydana geldi. Buna rağmen tüketim talebinin hayat şartlarından dolayı düşmüştür. Şeker mısırın tanesini geçen yıl olduğu gibi 4 – 5 liradan satabiliyoruz.” İfadesini kullandı.

 

 

 

Bahtiyar BodurBahtiyar Bodur

Genel Yayın Yönetmeni