Siyaset
Giriş Tarihi : 10-05-2023 11:22

Seçim öncesi Sakarya’nın sorunları iletildi

Sakarya Sivil toplum Platformu (SASTOP) Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi öncesi Millet İttifakı Sakarya Milletvekili Adayları ile bir araya gelerek Sakarya’nın sorunlarını iletti. SASTOP, adayların vaatlerini ve seçildikleri takdirde Sakarya için neler yapacaklarını sordu.

Seçim öncesi Sakarya’nın sorunları iletildi

14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri öncesi, ittifak adayları ile bir araya gelen SASTOP, 30 Nisan Pazar günü Adapazarı Elegante Cafe’de düzenlediği 268. toplantısının ilk oturumunda Millet İttifakı’nı, bir gün sonraki ikinci oturumunda da Cumhur İttifakı’nı ağırladı.

İlk oturumun konuğu olan Millet İttifakı’ndan; CHP Sakarya 1. Sıra Milletvekili Ayça Taşkent, 2. Sıra Milletvekili Adayı Ecevit Keleş, 3. Sıra Milletvekili Adayı Kamil Özkan, 4. Sıra Milletvekili Adayı Azize Çeroğlu, 6. Sıra Milletvekili Adayı Gündüz Kadir Gençcan, 7. Sıra Milletvekili Adayı Ali Fethi Gürler ve 8. Sıra Milletvekili Adayı Özer Özçınar ile CHP Sakarya İl Başkanı Cengiz Çiçek, Saadet Partisi İl Başkanı Hazan Zengin, Deva Partisi İl Başkan Ercan Başnuh, Gelecek Partisi İl Başkanı Fatih Sevindik ve Demokrat Parti İl Başkanı Zafer Adalet toplantıya katıldı.

Toplantıda, SASTOP Oturum Başkanı Avrupa Birliği Derneği Sakarya Şube Başkanı Av. Ü. Döker ile Şeker-İş Sendikası eski Başkanı Oğuz Kalay, Sakarya Ziraat Odası eski Başkanı Hamdi Şenoğlu, Fahri Müfettişler Derneği eski Başkanı ve Bilirkişi ve Uzlaştırmacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Ertem, Muhtarlar Federasyonu ve Sakarya Muhtarlar Derneği Başkanı Erdal Erdem, Masa Tenisi İhtisas Spor Kulübü Başkanı Hüseyin Balta, Sakarya Turizm Derneği Başkanı İhsan Mahmutoğulları, Geyve Boğazı Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Kamuran Tan, Rumeliler Derneği Onursal Başkanı ve Özel Eğitime Muhtaç Çocukları Koruma Derneği Başkanı Gülşen Öziş, Toplumsal Dayanışma ve Kadın Gelişim Derneği Başkanı Hülya Lüleci, Sakarya Veterinerler Odası eski Başkanı Mustafa Yıldız, Adapazarı Belediyesi Meclis Üyesi Haluk Akbay, Adapazarı Ziraat Odası eski Başkanı Erdinç Eryılmaz, Devlet Hastanesi Derneği eski Başkanı Erdoğan Yetiş, Sakarya Bisiklet ve Doğa Sporları Başkanı Şefik Akar, Sakarya Motosikletçiler Spor Kulübü Başkanı Adem Koç, Lions Kulübü eski Başkanı Salim Çelikörs, Genç Düşünce Platformu Başkanı Erkan Azman ve Erbakan Vakfı eski Genel Sekreteri Armağan Bahadır da hazır bulundu

Av. Ü. Önder Döker’in yönettiği oturumda SASTOP’un kuruluşu ve bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilmesinden sonra, Millet İttifakı Milletvekili Adaylarının takdimi yapıldı. Adayların kendilerini tanıtmasının ardından, halkın istekleri doğrultusunda başlıklar halinde gündeme alınan Sakarya’nın sorunları ile ilgili düşünceleri alındı.

SASTOP'UN SAKARYA GÜNDEMİ

Adaylar; Deprem, Ada Treni, Trafik Sorunları, İlin Ekonomisi, Organize Sanayi Bölgeleri ve Tarım Alanlarının Durumu, Sağlık Sorunları, Suni Tatlandırıcıların Kanser Etkisi, Tarım Hayvancılık ve Üretimde Öneriler, Turizm, Marka Şehir Hedefleri, Ulaşımda Raylı Sistem ve Sapanca Gölü, Akçay Barajı olarak belirlenen konular hakkında görüşlerini açıkladı.

 

Oturum Başkanı Av. Ü. Önder Döker, gündem başlıklarını içeren sorunlar hakkında konuşmaları için adaylara sırası ile söz verdi. Adaylar gündemle ilgili görüşlerini açıklarken, Sakarya ve ülke için neler hedeflediklerini paylaştı.

‘ÖNERİLERİMİZE CEVAP ALAMADIK’

İlk sözü alan CHP Sakarya 2. Milletvekili Ecevit Keleş, “Deprem konusunda Sakarya için neler düşünmektesiniz?” sorusunun yanıtladı. Sakarya’nın tarihte bir çok deprem acısı yaşamış bir şehir olduğuna vurgu yapan Ecevit Keleş, “1943, 1967 ve 1999’da büyük felaketler yaşadı bu şehir. Yaklaşık 30 yılda bir deprem meydana geliyor. Bugün şehrimizde 7 bin riskli bina var. Yakında yine bir depremle yüz yüze gelebiliriz. Yetkililere, olası bir depremle ilgili tedbir önerilerimizi ve isteklerimizi ilettik ancak bugüne kadar cevap alamadık” dedi.

‘KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ BİZ YAPARIZ’

Kentsel dönüşünüm bir an önce başlatılması gerektiğini savunan milletvekili adayı Ecevit Keleş, deprem yönetmeliğine uymayan 7 bin binanın risk taşıdığına dikkat çekti. Keleş, “Bu binalar depremde yıkılır ve insanlar altında kalırsa milletvekillerinin bunda vebali vardır. Söz veriyoruz Meclise girdiğimiz gibi bu işi çözeceğiz. Yerinde dönüşümle, kentsel dönüşüm olmadık bir yer bırakmayacağız ve hiç bir bina sahibi mağdur olmayacak” diye konuştu.

‘BİZ SİZE ÖNÜMÜZÜ İLİKLEYECEĞİZ’

16 ilçe meydanında her ay halk toplantısı yaparak sorunların takipçisi olacağını belirten milletvekili adayı Ecevit Keleş, 21 yıldır iktidarda olan hiç bir milletvekilinin vatandaşa karşı sorumluluk hissetmediğini belirterek “Vekil oluyorlar, siz onlara önünüzü ilikliyorsunuz. Aslında onların size önünü iliklemesi lazım. Biz seçildiğimiz gibi önümüzü ilikleyip size geleceğiz. 15 Mayıs sabahı yeni bir güne uyanacağız” ifadelerini kullandı.

‘AFET BAKANLIĞI KURACAĞIZ’

Deprem güvenliği konusunda söz alan CHP Sakarya 1. Sıra Milletvekili Adayı Ayça Taşkent, deprem vergilerinin amacına uygun olarak kullanılması gerektiğini söyledi. Depreme karşı kentsel dönüşümün önemine değinen Taşkent, “Kentsel dönüşümün rantsal dönüşüme dönüşmeden yapılması ve bütün bu dönüşümlerin hem merkezi yönetim hem yerel yönetimle birlikte istişare ile yapılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Deprem konusunu öncelediklerini ve iktidara geldiklerinde bir Afet Bakanlığı kuracaklarını ifade eden Taşkent bunun, konuyu ne kadar ciddiye aldıklarının bir göstergesi olduğunu söyledi.

‘SIĞINMACILAR GÖNDERİLECEK’

Göçmenler ve sığınmacılar konusuna da değerlendiren milletvekili adayı Taşkent, nüfuslarının hızla artışı ve taşınmaz satışında meydana gelen artışların, demografik yapıyı değiştirdiğini ve ileride ciddi sorunlara yol açacağına işaret etti. Nüfusun yüzde 80’ini oluşturarak, yönetimde söz sahibi olacak duruma geldikleri Kilis ili örneğini veren Taşkent, sığınmacıların neden olduğu sosyal, siyasi ve ekonomik sorunların daha fazla büyümeden ülkelerine gönderilmeleri gerektiğini vurguladı. Taşkent, iktidar olduklarında bu sorunu yakın süreçte çözeceklerini ifade etti.

‘OY İÇİN DEĞİL ŞEHRİMİZ iÇİN’

Tarım ve hayvancılık konusuna da değinen Taşkent, iktidarlarında üretime dayalı tarıma geçileceğini, kredi faizlerinin silinip ana paranın yapılandırılarak üreticileri borç batağından kurtaracaklarını söyledi. Taşkent, “İktidarın tarihe geçecek bir projeye imza attığını görmüyoruz. Elle tutulur bir projeleri yok. Bunlar bizim iktidar olmamız gerektiğini gösteriyor. Bizler hizmetlerimizi oy için değil şehrimize borcumuz olduğu için yapacağız” diye konuştu

ULAŞIMDA ÖZLENEN NOKTA

Toplantıda söz alan CHP 4. Sıra Milletvekili Adayı Azize Çeroğlu, Ada Treni konusundaki görüşlerini açıkladı. Trenle seyahat kültürünün yok edilmesinin çok üzücü olduğunu söyleyen Çeroğlu, SASTOP’un çalışmaları ile konunun belirli bir noktaya getirildiğini ancak gelinen son durumun halkın istediği yönde olmadığını söyledi. Çeroğlu, “Bir şehrin tarihinin yok edilmemesi gerektiğini düşünenlerden yanayım. Bir vagon fabrikası olan şehirde, asırlık İstasyon alanı, minibüs duraklarına çevrilerek şehrin 120 yıllık dokusu yerinden oynatıldı. Vagon ve sefer sayıları azaltılarak hem ucuz hem konforlu seyahatten mahrum bırakılmamız çok üzücü. O alan minibüsçüleri de üzmeden ortak bir noktada buluşulmalı. Vagon ve sefer sayıları artırılarak çözüm üretilmeli. Bizim iktidarımızda bununla mücadeleye devam edeceğiz. Şehrimizi yeniden ucuz, güvenli ve konforlu tren yolculuğuna kavuşturacağız” sözlerine yer verdi.

Diğer yandan raylı sistem konusuna de değinen milletvekili adayı Azize Çeroğlu, Sakarya’nın raylı sistem için çok müsait bir zemine sahip olduğunu ve ulaşımı rahatlatacak en akılcı çözümün bu olacağını vurgulayarak, “Böylesi düz alanda bu sistemin yapılmaması bir akıl tutulmasıdır” diye belirtti ve Sakarya’yı demir ve karayolunda özlenen noktaya getireceklerini ifade etti.

‘YAŞAM HAKKI PROJESİ’

Konuşmasında, partisinin iktidarında ülke için belirledikleri hedefleri de paylaşan milletvekili adayı Çeroğlu, her zaman emekçinin ve kadınların yanında olacaklarını, hassas noktalarının; çocuklar, gençler, kadınlar ve engelliler olduğunu vurguladı. Milletvekilliğinin bir meslek olarak görmediklerini, halkın yararına çözüm odaklı çalışacaklarını belirten Çeroğlu, iktidara geldiklerinde ‘Yaşam hakkı’ projesi kapsamında ‘aile sosyal destek’ projelerini uygulamaya geçireceklerini söyledi. Bu destek projeleri ile sosyal refahı istenen seviye getirmeyi hedeflediklerini belirten Çeroğlu, “Sosyal devlet, vatandaşını güvence altına alandır. Devlet, olmayana bakandır. Ancak bu iktidar, yaptığı yardımlarla yardım alanı itibarsızlaştırıyor. Bu çok acı bir durum. Biz iktidarımızda öncelikle bu durumu düzelteceğiz. Bu ülkedeki herkesin onurlu bir yaşam sürmesi için çalışacağız. Bunu birlikte başaracağız” dedi.

‘KANSERDE 3. SIRADAYIZ’

Kanser konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunan Çeroğlu, Sakarya’nın Türkiye’de en çok kanser görülen iller sıralamasında ilk 3’ün içersinde yer aldığına dikkat çekerek, buna bilinçsiz sanayileşmenin yol açtığını belirtti. Sanayi kenti olma yolunda alınan yanlış kararlar, önlemeyen sanayi atıkları ve çevre kirliliğinin kanser vakalarında artışına neden olduğunu söyleyen Çeroğlu, “Tüm bu olumsuzlukların, işini iyi yapan, başını yastığa koyduğunda rahat uyuyabilecek, ülkesine severek hizmet eden siyasetçilerle çözüleceğine inanıyorum” diye konuştu.

‘KALKINMA KÖYLERDEN BAŞLAR’

CHP Sakarya 3. Sıra Milletvekili Adayı Kamil Özkan, tarım, hayvancılık, üretim ve ekonomi başlıklı gündem maddesini değerlendirdi. Ziraat ve hayvancılığın önemine vurgu yapan Özkan, iktidara geldiklerinde köylüye hak ettiği tüm desteği vereceklerini söyledi.

Sakarya’da pancar ekiminin sıfır durumuna geldiğini, 2001 yılında vaadedilen ‘Şeker fabrikası çiftçimize mal edilecektir’ sözünün yerine getirilmediği ve pancar çiftçisinin bitirildiğini vurgulayan milletvekili adayı Kami Özkan, bu nedenle tarımın ekonomiye katkısı ile beraber hayvancılığın da geleceğinin yok edildiğini ve bu durumun büyük ekonomik kayıplara yol açtığını vurguladı.

Özkan, “Kurban bayramı geliyor, kurbanlıklarımız Arjantin’den, Peru’dan, Şili’den gelecek. Bu ayıp bize yeter. Biz Kanada’ya mercimek tohumu gönderdik. Şu anda Kanada’dan mercimek ithal ediyoruz. Bu ayıp da bize yeter. Yani bize değil, buna sebep olan siyasetçilerimize yeter!” dedi.

‘KÖYÜME DOKUNMA’ TALEBİNE DESTEK

Köyüme Dokunma platformu adına toplantıya katılarak köylerin ‘Kırsal Mahalle’ talepleri konusunda yaşadıkları sıkıntıları gündeme getiren Mecdi Cengiz’in, “Köy tüzel kişiliği için bize cesaret verin” isteğine yanıt veren milletvekili adayı Kamil Özkan, “Büyükşehir yasası gereği köy yok, her yer mahalle. Tarım yapamazsın, hayvancılık yapamazsın. İşte ekonomimize en büyük darbe! Ne demişti Atatürk, ‘Milli ekonominin temeli ziraatir.’ Yine eski genel başkanlarımızdan Bülent Ecevit’in ‘Kalkınma köylüden başlayacaktır’ şiarını kendine ilke edinen bizler eğer 14 Mayıs’ta halkımızın oyları ile iktidara gelirsek 6360 sayılı kanunun köyleri mahalle yapan hükmünü derhal ortadan kaldıracağız. En azından ben kendim köylere, köylüye cesaret vermek için bunu söylüyorum. Ben milletvekili olursam veya olmazsam, benim partim iktidara geldiğinde bunun kaldırılması için var gücümle mücadele edeceğim. Bu bizim ekonomimize getirilmiş en büyük sıkıntıdır.

KÖYLÜNÜN SİGORTA PRİMİ DEVLETTEN

Biz köyümüze dokundurmayacağız. Biz kesinlikle 6360’ın o maddesinin yok yapacağız, yok sayacağız. Köylümüz tüzel kişiliğine kavuştuğu gibi meralarını geri alacak, hayvan beslemeye başlayacak. Yine köy konaklarını geri alacak. Her köye bir veteriner vereceğiz. Her köye bir ziraat mühendisi vereceğiz. Tarımsal ve hayvansal üretim yapan köylümüzün başta kadınlar ve gençler olmak üzere bütün sigorta primlerini devlet olarak karşılayacağız” diye konuştu.

‘VERGİ İADESİ KAYBI EKONOMİYE DARBEDİR’

Sakarya’nın ekonomik kayıplarını Toyota otomobil fabrikası örneğinde anlatan milletvekili adayı Özkan, “Toyota araba fabrikasının üretmiş olduğu araçları dışarıya ihraç etmesi sonucunda hak ettiği vergi iadelerini Sakarya vergi dairelerinden alması, buna karşılık genel müdürlüğünün İstanbul’da olması nedeniyle tahakkuk eden kurumlar vergisini İstanbul’a yatırması bizi daha da çöküntüye sokmaktadır. Bütün bunları değerlendirdiğimiz zaman, Toyota fabrikasının burada kurulduğu dönemden bu yana gelen yerel yönetecileri eleştiriyorum. Toyota fabrikasından alınan iki tane hediye makam arabası, 3 tane Japonya gezisi ile bizim şehrimizin ekonomisine vurulan bu darbeye dur dememesi şu andaki politikacıların en büyük eksiğidir, ayıbıdır, günahıdır. Bunu ortadan kaldırmak, bütün politikacıların, Sakarya’yı seven herkesin en önemli görevleri arasında olmalıdır.

‘KOCAELİ ÖRNEK ALINMALI’

Nasıl Kocaeli’de büyük firmalar vergilerini Kocaeli Vergi Dairesi’ne, Gelir İdaresi’ne yatırıyorsa, oradaki siyasetçiler bir yere yumruğu vurup bunu sağlamışsa, Sakarya’ da Büyükşehir Belediye Başkanı, 16 tane alt belediye başkanı yani siyasetçiler siyaseten oralara gelmişler, aynı zamanda iktidar partisinin 4 tane milletvekili de bu işe sahip çıkmalıdır. Bizden vergi iadesi yoluyla para kaçmasını önleyerek kurumlar vergisini de Sakarya’da yatırmasını sağlamalı ve belediye hizmetlerinde bütün hemşehrilerimize oradan gelecek paralarla çok güzel hizmetler yapılmalıdır. Tarımımızın ayağa kalkmasının yanısıra bizi ihracat liginde üst sıralara tırmandıran Toyota fabrikasının vergisinin muhakkak buraya yatırılmasını, hepimiz özellikle çaba gösterip baskı yaparak sağlamalıyız diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

‘SORUNLARA KARŞI EL ELE VERİLMELİ’

Sakarya’nın deprem güvenliği konusunda konuşan CHP Sakarya 6. Sıra Milletvekili Adayı Gündüz Kadir Gençcan, 1999 yaşanan depremin büyük bir doğal afet olduğunu ve bu acılardan ders alınması gerektiğini vurgulayarak yine beklenmekte olan olası bir deprem için her an hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi. Risk taşıyan binaların bulunduğu bölgelerde kentsel dönüşümün önemini hatırlatan Gençcan, “El ele vererek bu sorunu çözeceğiz” dedi.

‘TOPLUMSAL REFLEKS YOK OLMUŞ’

Sakarya’daki tarımsal üretimin durumunu da değerlendiren milletvekili adayı Gençcan, “Köylü, çiftçiliği ve hayvancılığı bırakmış. Üretim maliyetlerinin yükselişi karşısında emeğinin karşılığını alamayan ancak sesleri de çıkmayan çiftçi kesimi üretimden tamamen çekilmiş durumda. Bu sıkıntılar sadece tarım alanında değil, her alanda yaşanıyor. Ancak tüm bunlara rağmen tepki yok. Toplumsal refleks yok olmuş” diye konuştu.

‘LİYAKAT ÖNCELİĞİMİZ OLACAK’

SASTOP’un gündem maddelerini değerlendiren CHP Sakarya 7. Sıra Milletvekili Adayı Ali Fethi Gürler, bugüne kadar yaşanan ve devam eden tüm sorunların sebebinin liyakatsizlikten kaynaklandığının altını çizdi. 14 Mayıs seçimleri ile yapılacak bir değişimin ülke için çok daha iyi olacağını belirten milletvekil adayı Ali Fethi Gürler, “Tüm kurum ve belediyelerde ‘bizim adamınız’ düzenine son vereceğiz. Bütün işlerde liyakat önceliğimiz olacak” dedi.

Tarımda milliliğe vurgu yapan Gürler, toplantı öncesi tüm konuklara, “Nesilden Nesile En Büyük Armağan” “Türkiye ile Ata Tohumu Paylaşıyoruz” sloganları ile hazırlanmış birer paket ata tohumu hediye ederek jest yaptı.

‘ÜRETİM DESTEKLENMELİDİR’

Toplantıda konuşan CHP Sakarya 8. Sıra Milletvekili Adayı Özer Özçınar, Ürün çeşitliliğini yok edildiğini, çiftçinin sürekli borçlandırıldığını ifade etti. Özçınar, “Tarım, milli ekonominin temelidir. Üretim desteklenmelidir.  Sakarya mısır üretiminde 7. sırada, fındık üretiminde ise 3. sırada. Yaklaşık 350 bin dönüm arazide 500 bin ton mısır üretimi yapılıyor. 110 bin ton da fındık üretiliyor Sakarya’da. Ama maalesef mevcut iktidar döneminde çiftçinin üretimi engelendi. Yurt dışından et, inek, saman, buğday getiriliyor ve geldiğimiz durum ortada” ifadelerini kullandı.

Sakarya’da ürün çeşitliliğin azaldığına dikkat çeken milletvekili adayı Özer Özçınar, ürünün tek ürün haline getirilerek, çiftçinin esnafın eline bırakıldığını ve üreticilerin yüzde 90’ının borçlu hale getirildiğini söyledi. Özçınar, “Seçildikten sonra milletini unutan vekiller olmayacağız. İktidara geldiğimizde üreticiyi gerektiği gibi destekleyerek çiftçiyi ve Sakarya’yı hak ettiği yere getireceğiz” diye konuştu.

Bahtiyar BodurBahtiyar Bodur

Genel Yayın Yönetmeni