Emlak Danışmanı Gürman: Yabancılara verilen vatandaşlık şartları değişti

KW Boğaziçi Profesyonel Arazi ve Ticari Emlak Gayrimenkul Danışmanı Abdullah Gürman, gayrimenkul alımı karşılığı yabancılara verilen vatandaşlık şartlarının 1 Ocak itibarıyla değiştiğini söyledi

Genel - 03-01-2023 10:41 610 kez okundu.

Emlak Danışmanı Gürman: Yabancılara verilen vatandaşlık şartları değişti

KW Boğaziçi Profesyonel Arazi ve Ticari Emlak Gayrimenkul Danışmanı Abdullah Gürman, gayrimenkul alımı karşılığı yabancılara verilen vatandaşlık şartlarının 1 Ocak itibarıyla değiştiğini söyledi.

İş adamı Abdullah Gürman, Çorlu’da ürettiği çelik kapıları yurt dışına ihraç ettiğini belirttiği açıklamasında; “2008 yılında emlak sektörüne de adım attım.  Çorlu başta olmak üzere Trakya bölgesinde arazi alım satımı gerçekleştirdikten sonra Yalova, İstanbul Esenyurt, Ümraniye bölgelerinde sanayi- ticari mülk al sat ve aracılık hizmetleri vermeye başladım. Sektörde uzun yıllar edindiği tecrübeyi İstanbul’da KW Boğaziçi Profesyonel Arazi ve Ticari Emlak Gayrimenkul şirketi ile sürdürmekteyim” dedi.

 Bir takım yasaklama, kısıtlama ve şartlar getirildi

1 Ocak’ta yürürlüğe giren taşınmazlar ve Türk vatandaşlığı ile ilgili uyarılarda bulunan KW Boğaziçi Profesyonel Arazi ve Ticari Emlak Gayrimenkul Danışmanı Abdullah Gürman, “Yabancı kişilerin Türk vatandaşlığı kazanmak amacıyla taşınmaz satın aldığı ancak aranılan şartların tam olarak sağlanamamasının tespiti nedeniyle mağduriyet oluşmaması için yeni düzenlemeler büyük önem taşıyor. 2023 başından itibaren taşınmaz edinimi yoluyla Türk vatandaşlığı kazanılmasına ilişkin tapu işlemlerinde bir takım yasaklama, kısıtlama ve şartlar getirildi, usul ve esaslar tekrar düzenlendi. Yeni düzenleme ile artık taşınmazın hisseli olarak edinimi ile vatandaşlık başvurusunda bulunulması mümkün olamayacak. Satış vaadine dayalı olarak yapılan başvurularda Yönetmelikte aranılan tutarın tek sözleşme ile sağlanması aranacak. Bir başka deyişle birden fazla satış vaadi sözleşmesine dayalı olarak yapılan başvurular dikkate alınmayacak. Aranılan tutarın karşılanmadığı durumlarda kalan miktarın satış vaadi sözleşmesi ile tamamlanması mümkün olamayacak. Düzenleme ile yabancı gerçek kişilerin satın aldıkları taşınmaza ilişkin ödeme yükümlülüklerini kanuni ipotek yoluyla sağlamaları mümkün olmayacak dolayısıyla bu durumda vatandaşlık edinimi söz konusu olmayacak. Devre mülk olarak tapu sicilinde kayıtlı haklar, taşınmaz edinimi yolu ile Türk vatandaşlığı kazanımı sağlamayacak. Vekâleten yapılacak işlemlerde ise vekâletname ile taahhüt belirtmesinin tesisine ilişkin açık yetki verilmesi gerekecek.” diye söyledi.

 Akrabadan satışa izin verilmeyecek

Abdullah Gürman, açıklamasında akrabadan satışa izin olmadığına dikkat çekerek; “Türk veya yabancı vatandaşlardan alınan taşınmazlar çerçevesinde de ek düzenlemeler getirildi. Satışa konu taşınmazın, tapu sicilinde yabancı kişiler ve alıcı yabancı gerçek kişinin Türk vatandaşı olan birinci derece akrabaları adına kayıtlı olmaması gerekiyor. Eser sözleşmeler dışında, satış veya satış vaadine konu ikinci el taşınmazın, herhangi bir yabancı gerçek kişi tarafından son üç yıl içinde Türk vatandaşı veya şirketine devredilmiş olmalı” dedi.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Kaskosunu ceptepol.com’a yaptıranlar kazanıyor!

Kaskosunu ceptepol.com’a yaptıranlar kazanıyor!

28-03-2024 - Genel

Sakarya Gaziantepliler Derneği, Geleneksel İftar Programını Zentat'ta gerçekleşti

Sakarya Gaziantepliler Derneği, Geleneksel İftar Programını Zentat'ta gerçekleşti

28-03-2024 - Genel