Manşet
Giriş Tarihi : 31-08-2023 00:17

Adliye çalışanları tasarruf tedbirlerine feda edilmesin.

Sakarya Adalet Sarayında ortalama 4 yıldır taşeron firmasında çalışmaktayız. Ağustos 15.08.2023 tarihinde gerekçe olarak tarafımıza bildirilen; ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar karşısında alınan “tasarruf tedbirleri” kapsamında işten çıkartılma mağdurlarıyız.

Adliye çalışanları tasarruf tedbirlerine feda edilmesin.

Ceza infaz kurumlarında Covid-19 salgınına karşı alınan önlemler kapsamında açık cezaevinde kalan hükümlüler ile denetimli serbestlikten faydalanan hükümlüler izinli sayılarak,adli ve yargı birimlerinin temizlik işlerinde çalıştırılmak üzere bizler işe alındık.

Hükümlülerde alınan önlemler kapsamında onlar korunurken biz onların korunmak istendiği yerlerde risk altında çalıştık! Risk ortadan kalktığında da iş akitlerimiz fesih ediliyor! 1 Eylül tarihinden itibaren 69 ilde çalışan personeller işsiz kalacak. Evlerine ekmek parası götüremeyecek, 1000-2000 arası işçi olarak bakılıyor fakat çoğumuzun bakmakla yükümlü olduğu evlerimizde yaşlı anne babalarımız, okumakta olan çocuklarımız var!

Çalışan ve işten çıkartılan tüm personeller adına bu konuşmayı yapmaktayım.Taşeron olarak çalışan iş arkadaşlarım ve ben uzun bir süre kadroya geçme ve işsiz kalma ihtimalleri ile belirsizlikten kaynaklanan maddi ,manevi ve psikolojik savaşlar verdik. Sonuç olarak bize sunulan şey bizi işsiz bırakmak oldu. İstediğimiz yıllar boyunca çalışmakta olduğumuz yerlerde kadroya alınarak işimize devam etmek.

Benimle birlikte çalışmakta olan kişilerin yaş ortalaması 30’u gecik olduğundan tekrar iş bulma olanağımız çok zor. Maliyetlerden kaynaklı tasarruf yapılmak istenirken bizim bırakın tasarruf yapmayı, ailemizi geçindirecek bir maaşımız bile olmayacak.

Tüm bunlar dikkate alınarak vicdani değerlerle yaklaşımınızı ve benimle birlikte mağdur olan meslektaşlarımla alınan kararın gözden geçirip, iptal etmenizi ve kadrolu şekilde çalışmaya devam etmeyi talep ediyoruz.

 

Taşeronda çalışan temizlik görevlisi Sevim Çağır:

“3 Yıldan beri Sakarya adliyesinde temizlik görevlisi olarak çalışıyorum. Benimle birlikte taşeronda çalışan 12 kişiyiz. Bizlerle birlikte aynı işi yapan kadrolu işçilerle aramızda çok büyük maaş farklılıkları var.

İşimizi yaparken şu na büyük bir zorluk yok. Ancak Pandemi döneminde çok zorlandık. Ceza evindeki mahkumlar hastalık riskine karşı korunurken; bizler risk attında çalışarak görevlerimizi yaptık. Müdürümüz arayıp “şu hakim hastalandı gidin odasını temizleyin” dediğinde gidip temizliği yaptık. Evimizde hasta yaşlı büyüklerimiz, çocuklarımız olduğu halde her türlü riske rağmen görevlerimizi yaptık.

Pandemi bitince böyle ortada bırakılmayı hak etmedik. Çok bir şey istemiyoruz. Asgari ücretle çalışmaya razıyız. Yeterki işimizden olmayalım. Okulların açılacağı bu günlerde işsiz kalmayalım. Yoksa çocuklarımızı okula gönderemiyeceğiz. Evimize ekmek götüremiyeceğiz.” Şeklinde konuştu.

Yıldız: ‘Her zaman emeğin yanındayız’

Daha önce siyasiler, sendikalar ve çeşitli yetkili mercilere başvurarak destek arayan tasarruf mağdurları, Sakarya Barosu’nu ziyaret ederek destek istedi. Sakarya Baro Başkanı Av. İlknur Ebiz Yıldız ile bir araya gelen bir gurup Adliye personeli, karşılaştıları durumu anlatarak destek talebinde bulundu.

Sakarya Adliyesi’nde çalışan ve Tasarruf Tedbirleri Genelgesi ile iş akitlerine son verilen işçiler, Sakarya Barosu’nu ziyaret ederek destek talebinde bulundu. Baro Başkanı Av. İlknur Ebiz Yıldız, her zaman emeğin yanında olduklarını belirterek hukuki ve fiili desteğin sağlanacağını ifade etti.

 

 

Bahtiyar BodurBahtiyar Bodur

Genel Yayın Yönetmeni