Genel
Giriş Tarihi : 10-09-2023 15:52

ASRİAD Sakarya Uluslararası toplantıya damgasını vurdu

Asrın İş Adamları Derneği (ASRİAD) Sakarya Şubesi tarafından düzenlenen ‘Uluslararası Ekonomi, Vizyon ve İş Geliştirme Toplantısı’ Erenler’ de faaliyet gösteren Premier Otel’de gerçekleşti.

ASRİAD Sakarya Uluslararası toplantıya damgasını vurdu

ASRİAD Sakarya, şehrimizin tanıtımına ülkemizin ihracatına iş dünyamızın ticaretlerine katkılar sunması amacıyla “Uluslararası ekonomi, vizyon ve iş geliştirme toplantısı” düzenledi. Yönetim kurulu adına Şube Başkanı Rıdvan Ulusal’ın ev sahipliğinde Premier Otel’de gerçekleşen toplantıda uluslararası iş dünyası temsilcileri, Etiyopya Büyükelçileri Adem Mohamed Mahmud ve Mulıe Tarekegn Edlie, AK Parti Sakarya Milletvekili Ertuğrul Kocacık, Ticaret İl Müdürü Emre Atmaca, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanvekili Levent Tunç, Erenler Belediye Başkanı Rahmi Şengül, Pamukova Belediye Başkanı Güven Övün, ASRİAD Genel Başkan Yardımcısı Engin Doğan, MHP İl Başkanı Oğuz Alkaş, ile Uluslararası iş dünyası temsilcileri ve ASRİAD üyeleri katıldı.

Afrika'daki fırsatların anlatıldığı, Uluslararası Ekonomi, Vizyon ve İş Geliştirme Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan ASRİAD Sakarya Şube Başkanı Rıdvan Ulusal; “Bu gün burada Afrika'nın yükselen yıldızı Etiyopya'nın Ankara ve İstanbul büyükelçileriyle bir araya geldik. ASRIAD Olarak Türkiye Yüzyılının inşasında, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın belirlemiş olduğu hedefler doğrultusunda; ülkemizin üretim, istihdam, ihracat ve büyüme eksenli çalışmalarına katkı sunuyor ve ülkemiz ihracatının yüzde birini, yani 3 milyar dolarını gerçekleştiriyoruz. Bugün böyle bir uluslararası toplantıya da ev sahipliği yapıyor olmanın mutluluğu içerisindeyiz.

Türkiye ile Etiyopya ilişkileri Osmanlı Devleti'nin mirasına dayanmaktadır. Türkiye ile Etiyopya arasındaki ilişkilerimiz son yıllarda daha da gelişmiş, siyasi, ekonomik, kültürel ve insani alanlarda iş birlikleri artmıştır. Türkiye Etiyopya'nın kalkınmasına katkı sağlamış, Etiyopya'da Türkiye'nin Afrika pazarındaki etkinliğine destek olmuştur. Türkiye'nin Etiyopya'ya ihracatı 400 milyon dolar seviyesinde. Sektörel dağılımına bakarsak demir ve çelik, tekstil, plastik, elektronik cihazlar, hijyen-bebek ürünleri, enerji ve gıda sektörleri öne çıkmakta. Türkiye'nin Etiyopya'dan ithalatı ise 25 milyon dolar seviyesinde. Sektörel dağılımda ise kahve, yağlı tohumlar, deri ve baharat sektörleri önde yer almaktadır. Uluslararası ekonomi, vizyon ve iş geliştirme toplantısının şehrimiz, ülkemiz ve dost ülke Etiyopya için verimli sonuçlara vesile olmasını, ayrıca toplantımızın 2.oturumunda da sunulacak olan, üretmiş olduğumuz katma değerli ürünlerin büyükelçilerimiz aracılığıyla Etiyopya pazarlarına ulaşabileceklerini umut ediyorum. Başta büyükelçilerimiz olmak üzere, milletvekilimize, şehrimiz protokolüne ve siz değerli iş dünyası temsilcilerimize, ayrıca bu güzel organizasyonun hazırlanması için yoğun mesai harcayan Diş İlişkiler Komisyonumuza şahsım ve yönetim kurulum adına teşekkür ediyorum” dedi.

Rıdvan Ulusal, ardından konuşan MHP il başkanı Oğuz Alkaş, “20 yıl önce Etiyopya’da yalnızca 1 firma vardı. Günümüzde ki firma sayısı 200’ün üzerinde.“ dedi.

Erenler Belediye Başkanı Rahmi Şengül ise yaptığı selamlama konuşmasında “ Yerel yönetimler ekonomiye değer karmak için tüm gücümüzle çalışmaktadır. Bizler her zaman üzerimize düşeni yapabilmenin gayreti içerisinde olacağız” diye söyledi.

28. Dönem AK Parti Sakarya Milletvekili Ertuğrul Kocacık ise yaptığı kısa konuşmasında; “İstihdam noktasında bugün 32 milyon seviyesine ulaştık. Turist sayımızı 4 kat arttırdık. Ülkemize hizmet mücadelesinde hep birlikte yol yürüdük. Türkiye yüzyılının inşasını da hep beraber gerçekleştireceğiz ”dedi.

Milletvekili Kocacık ardından konuşan Etiyopya Büyükelçilerinden Adem Mohammad Mahmud; “Türkiye ve Etiyopya arasında kültürel benzerlik çok var. Bu kültürel faktörleri geliştirmek istiyoruz. Türkiye'nin Etiyopya’ya yatırımı 2 milyardan fazla oldu. Türkiye’nin her zaman yanında tam destek olmak istiyoruz. Kuzey Afrika altında olan ülkelerden Etiyopya 3. Sırada büyük ekonomiye sahiptir. Yüzde 60 ı genç nüfustur ve potansiyel büyüktür” diyerek toplantıya emek veren ve katılım sağlayan herkese teşekkür etti.

Toplantının son konuşmasını ise ASRIAD Genel Başkan Yardımcısı Engin Doğan yaptı. Doğan konuşmasında, Türkiye’nin dış ticaret açığı verdiğine dikkat çekerek; “2022 yılında 110 milyon dolar açık gerçekleştirdik. 2 ülke ticaretini ülkemiz açısından çok değerli buluyorum. Bu yıl 45 milyon dolar ihracat gerçekleştirmeyi düşünüyoruz” dedi.

Etiyopya'da yatırım yapmak neden önemli, öncelik verilen alanlar, yatırım fırsatları videolarla anlatıldığı toplantı plaket takdimi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 

 

 

 

Bahtiyar BodurBahtiyar Bodur

Genel Yayın Yönetmeni