Siyaset
Giriş Tarihi : 07-03-2024 23:29

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Bildirimiz:

KADIN İLE ERKEĞİN ARASINA DİKENLİ TEL ÇEKEMEZSİNİZ!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Bildirimiz:

Kadınlara 8 Mart müjdesi geldi: HÜDAPAR, belediye seçimlerini kazanınca kadınlar erkeklerle aynı otobüse binmeyecek! Genel Başkanları televizyondan açıkladı. Yalnız kadınların bineceği otobüs seferleri koyacaklarmış.

 

Peki o otobüsler nereye gidecek?HÜDAPAR’ın işi zor! Bir de o otobüslerin gideceği her yerde kadınlarla erkekler arasına duvarlar örmek, dikenli teller çekmek, kafesler inşa etmek, hendekler açmak gibi belediye hizmetleri gerekiyor.

 

 

SEMERKANT, 1221

 

1221 yılının Semerkant kadınını nasıl hatırlamazsınız? Cuma namazına erkeklerle birlikte katılıyorlardı. Bir Çinli gezgin gözleriyle görmüş, seyahatnamesinde yazıyor. Biz Rus tarihçisi B.V. Lunin’den öğreniyoruz. V.V. Bartold ve Rus Oryantalizminde Orta Asya başlıklı kitabının 127. sayfasından okuyabilirsiniz (TTK Yayınları, Ankara, 2021, s.127)

1221 yılında Semerkant, Kıpçak Türklerinin Harîzmşah Devletinin başkentiydi. Tarihin büyük kahramanlarından Celâleddin Harîzmşah, henüz hükümdar olmuştu ve Cengiz Han’la savaşıyordu.

Harîzmşahlar, İslâm dinine bağlıydılar ve İslâmın yükseliş çağındaki bütün ülkelerde olduğu gibi kadın, zamanın Avrupa ülkeleriyle karşılaştırılmayacak bir konumdaydı. Cuma namazlarına katılmaları da, o konumlarından bir sahne oluyor. Peter Frankopan, İpek Yolu kitabında Ortaçağın Müslüman toplumlarındaki kadın ile Avrupa’daki kadının hayatı arasındaki uçurumu yazıyor (s.299).

Hazreti Muhammed, eşi Hazreti Hatice ile onlarca yıl birlikte ticaret yaptı. İslam Medeniyetinin yükseliş döneminde kadın, erkekle aynı meclisteydi.

 

SEMERKANT’TAN 800 YIL SONRA

Semerkant’tan 800 yıl sonra Türkiye’de TBMM’de milletvekili olan bir parti başkanı, kadın onurunu hiçe sayıyor. Kadının onurlu ve rahat olduğu yer, dışlandığı ve kenarlara sürüldüğü yer değildir.

 

Kadını erkeklerin bindiği otobüse almayan HÜDAPAR’ın kadınlara vaat ettiği toplumu düşününüz. Okulda, fabrikada, tarlada, laboratuvarda, bilim kurumlarında, devlet dairelerinde, parkta, bahçede, spor ve eğlence alanlarında, erkeklerle birlikte çalışmayan, iş yapmayan, seyahat etmeyen, oturmayan, eğlenmeyen kadına kafesten başka hangi mekân kalıyor. O kadına boynunu eğmekten, erkeğin on adım arkasında yürümekten, susmaktan, ezilmekten, yalvarmaktan ve ağlamaktan başka ne vaat ediliyor?

 

Bu soru aslında anlamsızdır. Çünkü Türkiye’de kadını erkeklerin bindiği otobüsten aşağı indirecek, kadını saçlarından tutup Avrupa Ortaçağına sürükleyecek bir güç bulunmuyor.

Ama HÜDAPAR ve benzerlerini Meclise sokmaktan başka çareleri kalmayan partiler ve o partilerin sistemi vardır.

 

AK PARTİ’NİN VE CHP’NİN MÜTTEFİKLERİ

 

Bu HÜDAPAR’ı TBMM’ye AK Parti getirdi. Bölücülüğün Mecliste CHP himayesi altındaki PKK kanadı vardı, bir de yobaz kanadı olsun istendi. Ama tarihteki kahramanları aynı: İngiliz emperyalizminin güdümünde Türkiye’ye isyan eden Şeyh Saitler, Seyyit Rızalar, 31 Martta Hürriyete başkaldıran Derviş Vahdetiler, Cumhuriyete silah sıkıp Kubilay’ı şehit eden Esad Erbililer.

Hepsinin tarih boyunca umutları aynıdır. Dün İngilizlerin Türkiye’yi bölmesinden medet umuyorlardı, bugün ABD ve İsrail’in İkinci İsrail’i kurma planlarından.

Ancak geleceklerinde kendilerine karanlık sonlarından başka bir şey bulamayacaklardır.

 

SİSTEMİN ÇÖKÜŞÜ

 

Olay, HÜDAPAR olayı değildir. HÜDAPAR bu sistemin partisidir. Atlantik sisteminin!

Bu sistem, Ortaçağ karanlığına, ağalığa ve şeyhliğe, emekçinin ezilmesine, kadının itilip kakılmasına dayanmak zorundadır.

Ama artık ayakta da duramaz hale gelmiştir. Ne tarafından tutsanız dağılmaktadır. Çünkü çürümektedir.

Yarının Türkiyesinde kadını otobüsten aşağı indirmeye kalkan bir siyasal parti olacak mıdır?

Bu soruya yanıt aramak bile cahilliktir.

Kadını erkeklerin bulunduğu alanlardan aşağı atmak, hangi ahlâkla, hangi insanlıkla, hangi kadın ve ana sevgisiyle açıklanabilir?

     Bu kışkırtmalarınız, bu gayretleriniz beyhudedir!

     Kadın ile erkeğin arasına dikenli tel çekemezsiniz!

Dr. Doğu PERİNÇEK

VATAN PARTİSİ GENEL BAŞKANI

Bahtiyar BodurBahtiyar Bodur

Genel Yayın Yönetmeni