Emek
Giriş Tarihi : 24-01-2024 00:09   Güncelleme : 24-01-2024 00:23

Sakarya'da emek hareketi yükseliyor.

Arma filitre fabrikası ile sendika anlaşamadı! Bin 400 işçi greve hazırlanıyor

Sakarya'da emek hareketi yükseliyor.

Türk Metal Sendikası'nın Toplu İş Sözleşmesi toplantısında işçiler istediği rakamı alamayınca Arma Filtre çalışanları grev kararı aldı. Sakarya'daki binlerce işçi bakanlıktan grev için onay bekliyor.

MESS Grup ve Türk Metal Sendikası'nın Toplu İş Sözleşmesi sürecinde Arma Filtre işçileri istediği rakamı alamadı. 60 günlük görüşme ve 21 günlük arabulucu süreçlerinin ardından anlaşma sağlanamayınca işçiler grev için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurdu.

Türk Metal Sendikası'na bağlı işçiler, Metal Sanayicileri İşverenleri Sendikası (MESS) ile geçtiğimiz günlerde diğer iş yerleri için anlaşılan yüzde 102 oranında zam istedi. Arabuluculuk sürecinde de anlaşma sağlanamayınca arabulucunun hazırladığı anlaşmazlık raporu ile Sakaryalı metal işçileri grev kararı aldı.

TÜRK METAL MASADAN KALKMIŞTI

Türk Metal Sendikası ve MESS arasında yapılan ilk görüşme 26 Eylül 2023 tarihinde yapılmıştı. Yaklaşık 160 bin metal işçisini ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin 22 Kasım 2023 günü gerçekleştirilen oturumunda istediği oranı alamayan Türk Metal masadan kalkarak görüşmeyi sonlandırmıştı.

Görüşmelerin sonlanması ve anlaşmaya varılamamasının ardından ise taraflar arasında uyuşmazlık tutanağı tutulmuştu. Alınan bilgilere göre 22 Kasım 2023 tarihine kadar gerçekleştirilen görüşmelerde toplam 54 madde kabul edilirken, 83 madde ve 2 yönetmelikte anlaşma sağlanamadı.

Anlaşma sağlanamayan maddeler arasında sosyal haklar ve maaş zamlarına dayalı maddelerin öne çıktığı öğrenildi.

BİNLERCE İŞÇİ GREV İÇİN BAKANLIK ONAYI BEKLİYOR

Arabulucunun hazırladığı anlaşmazlık raporunun ardından işçiler iş yavaşlatma eylemi ve grev haklarını kullanabilmek için bakanlıktan onay bekliyor.

Arifiye'deki Sakarya 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Arma Filtre fabrikasında yaklaşık bin 400 işçi çalışıyor.

 

Bahtiyar BodurBahtiyar Bodur

Genel Yayın Yönetmeni