Siyaset
Giriş Tarihi : 12-01-2024 11:26

Yıldırım: Erener’de asla o tarz binalar tercih etmeyeceğim

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremi sonrası, Sakarya Savcılığı tarafından Mimar Bilir Kişi olarak bölgeye gönderilen AK Parti Erenler Belediye Başkan Aday Adayı Mimar Erdal Yıldırım dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Yıldırım: Erener’de asla o tarz binalar tercih etmeyeceğim

AK Parti Erenler Belediye Başkan Aday Adayı Mimar Erdal Yıldırım, gündeme dair açıklamalarda bulundu. 6 Şubat Kahramanmaraş depreminde bölgede incelemeler yapan Yıldırım, “Erenler ’de başkan seçilirsem, binalarda asmolen döşeme kullanımına izin vermeyeceğim” açıklamalarında bulundu. Sebebini açıklayan Mimar Yıldırım şu ifadelere yer verdi:
 

“Deprem bölgesinde 10 güne yakın görev yaptık, binaları gözlemledik. Deprem her yerde aynı ama şunu söyleyebilirim, Sakarya ile Türkiye’nin birçok ilindeki inşaat   imalatı çok farklı. Yani biz Sakarya olarak denetim, inşaat, proje ve uygulama açısından çok önde olduğumuzu gözlemledim. Mesela Erenler Belediye Başkanlığı nasibimiz olursa, Erenler bölgesinde asmolen döşemeye asla izin vermeyeceğimi düşünüyorum. O bölgede gördüğüm binaların döşemeleri %80 asmolen döşeme ile yapmışlar.
 

“Maalesef binaların yıkılma sebebi asmolen döşemedir”
Asmolen döşemenin çok tehlike arz ettiğini belirten Mimar Yıldırım, asmolen döşemenin ne olduğunu da açıkladı. Mimar Yıldırım, “15 cm genişliğinde, yaklaşık 30 cm yüksekliğinde küçük küçük kirişlerle yapıyorlar bu döşemeleri. Bu döşemelerin arasına briket, tuğla veya gaz beton koyuyorlar. Bunlarla döşemeleri yapmışlar. Bölge iklim açısından sıcak olduğu için kalın döşemeler sıcaklığı etkiler. Ama Maalesef binaların yıkılma sebeplerinden biri de bu asmolen döşemelerdir. Çünkü bu döşemeler çok ağır, kolonlar ise çok zayıf kalmıştır. Döşemelerle kolonların birleşme noktalarında inanılmaz derecede büyük hatalar yapılmış. Demir yani filiz boyları biz burada en 120 cm kullanırken, o bölgelerde 30 cm filiz boyu kullanılmıştır. Yani 30 santim filizle o kolonları nasıl bağlamışlar hayret edilecek bir durum. Erenler ’de asla o tarz binaları tercih etmeyeceğim. Hatta Sakarya’da etmesin, deprem bölgeleri de etmesin, çok yanlış ve kötü bir uygulama.

2’nci büyük hata betonlar hep yanmış
Yani bizim tabirle betonun yanmış olması betona yeterince suyu verilmemiş demek. Çimento ile kum mıcır birlikteliği karışımı yok gibi. Bölgeye Gittiğimizde şuna şahit olduk; birçok binadan numune alıyoruz, Karot makinaları ile, kolon ve kirişlerden, ama maalesef. Daha yarsına gelmeden paramparça oluyor. Kolonun ve kirişin içindeki betonu tek parça alamıyoruz. Yani kendini taşıyamayan bir kolon betonu binayı nasıl taşıyacak?

Son Yüz yılda Sakarya’da toplam 5 tane deprem oldu.1923, ( ?? )1943, (6.6 şiddeti) Yaklaşık 336 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.1957, (6.0 şiddeti) Sakarya da bina yıkımına sebep olmuştur.1967, (6.8-7.2 şiddeti) Yaklaşık 346 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.1999, (7.7-8.2 şiddeti) son depremin üzerinden yaklaşık 24 sene geçti. Uzmanlar. 5-10 yıl içinde yine büyük bir deprem olacağı uyarısını yapıyorlar. Eğer ki Partimiz aday gösterir ve halkımız da bizi seçerse; bu noktada biz elimizden gelen her tür tedbiri alarak elimizden geleni yapacağız inşa ALLAH” açıklamalarında bulundu.

 

Bahtiyar BodurBahtiyar Bodur

Genel Yayın Yönetmeni