Yaşam
Giriş Tarihi : 17-09-2023 12:50   Güncelleme : 17-09-2023 13:12

SAKARYA DA YÜREKLERİ ACITAN BALIK ÖLÜMLERİ

Bolu ili Mudurnu İlçesinden doğarak, Sakarya İli, Akyazı ve Hendek İlçelerinden geçerek, Sakarya Nehrine karışıp Karadenize dökülen MUDURNU Çayında vicdanları sızlatan balık ölümleri yaşanıyor.

SAKARYA DA YÜREKLERİ ACITAN BALIK ÖLÜMLERİ

Bolu ili Mudurnu İlçesinden doğarak, Sakarya İli, Akyazı ve Hendek İlçelerinden geçerek, Sakarya Nehrine karışıp Karadenize dökülen MUDURNU Çayında vicdanları sızlatan balık ölümleri yaşanıyor.

16 Eylül 2023 Sabahı balık tutmaya gidenleri ve yakın tarlalarda çalışmaya gidenler isyan ettiren görüntülerle karşılaştılar.

Mudurnu Çayı içerisinde toplu halde ölmüş ve can çekişen balıklar görüldü.

Yöredeki balıkçılar ve çiftçiler Ulusal Kanal Sakarya Temsilcisi Bahtiyar Bodur’ u arayıp durumu bildirdiler.

Mudurnu çayı kenarına gidildiğinde içler acısı manzara ile karşılaşıldı. Çayda bitip tükenmek bitmeyen ölü ve can çekişen balıklar, çaresizce çırpınan balıklar görüntülendi.

Hendek ilçesi Soğuksu ( Cigerda ) Muhtarı Emin Kula konu ile ilgili: “Yılda birkaç defa karşılaştığımız toplu balık ölümleri içimizi yakıyor. Gerekli mercilere defalarca başvurduk. Mudurnu çayının geçtiği Hendek Organize Sanayi Bölgesinden veya Akyazı İlçesindeki Sanayi tesislerinden atılan kimyasallardan kaynaklandığını düşündüğümüz bu balık ölümleri içimizi yakmaya devam ediyor. Hangi kuruluştan atıldığını bilmediğimiz kimyasal atıklar, özellikle yaz aylarında suyun debisi az olduğu döemlerde görülüyor. Belkide suyun debisi yüksek olduğu dönemlerde, kimyasalların yoğunluğu azaldığı için balıklar ölmese bile zehirlenmeye devam ediyor. Köyümüzde, mahallemizde ve çevrede yaşayıp balık tutanları da sık sık uyarıyoruz. Bu balıkları yiyen veya zehirlenmiş balıkları yiyen balıklar dahi yiyenler zehirlenmektedirler. Gerek Mudurnu Çayı gerekse Sakarya Nehrindeki kirlenme bir an önce önlenmelidir.

Kimyasal atıklarla kirlenmiş olan Sakarya Nehri, Mudurnu Çayı ve Dinsiz Deresinden sulanan sebzeler pazarlarda satılmaktadır. Toplum sağlığını yakından ilgilendiren bu konuda acilen tedbirler alınmalıdır.” Şeklinde konuştu.

 

Not:  Sakarya Valisi Sayın Yaşar Karadeniz’i ziyarete gittiğimizde Konu ile ilgili bilgiler arz ettim. Sayın Vali teşekkür ederek notlar aldı. Görüşmenin haftasındsa bu ölümler yaşandı. Olay yerinden 112 acili arayıp şikayette bulundum. İlgili jandarma birimi olayı tesbit ederek Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Çevre Şehircilik ve İkliim değişikliği İl müdürlüğü ile iletişime geçti. Sudan örnekler alındı. Konunun takipçisi olacağız.

Bahtiyar BodurBahtiyar Bodur

Genel Yayın Yönetmeni